Uniikit kikkarat villatuotteen elinkaaressa

Olen sydämeltäni huovuttaja. Mielestäni villahuopa on ajaton ja toimiva, nykyaikaisen ihmisen pukija ja kodin sisustaja. Lampaanvillakuitu on ominaisuuksiltaan moninainen. Kuidun lajittelulla ja tarkoituksenmukaisella käsittelyllä se toimii monessa tuotteessa ja tehtävässä. Villahuopa on paitsi monipuolinen, toimiva, kaunis ja ylellinen, mutta myös kotimaisesta lampaanvillasta valmistettuna eettinen ja ekologinen. Miltä kotimaisesta lampaanvillasta valmistettu villatuote näyttää elinkaarinäkökulmasta? Millainen on matka? Telaketju -hankkeessa kuljettiin villatuotteen elinkaarimatka. Miksi teimme matkan? Polku näyttää Kehräämö Mustalampaalle seuraavia etappeja ja osoittaa tienviittoja oman tuotannon kehittämisessä. Kuljettu polku on vahvistanut omia askeleita villaisella matkalla sekä syventänyt pitkään jatkunutta rakkautta villaan, uniikkeihin kikkaroihin.
Mitä pidempään olen työskennellyt villakuidun kanssa, sen kiehtovammaksi kikkara muodostuu. Lampaanvillakikkaran kurveilla on merkitystä. Mustalampaassa prosessoidaan raakavillaa keskimäärin 2000 kiloa vuodessa. Tämä määrä koostuu erilaisista villalaaduista. Kiharoilla on merkitystä. Samoin rodulla, villarasvalla ja kuidun pituudella. Jokaisella kikkaralla on paikkansa. Laatu ja ominaisuudet valitaan lopputuotteen mukaan. Meille Mustalampaaseen saapuva raakavilla jalostetaan laadun mukaan huovutusvillaksi, hoitovillaksi sekä erilaisiksi huoviksi aseen piipun puhdistusliinasta esihuopiin ja huopalakkeihin.
Kehräämö Mustalampaan tuotannossa on edistetty villatuotteen kiertotaloutta muutaman vuoden ajan. Kiertotalouden näkökulmia on työstetty villatuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa raaka-aineen valinnasta karstaamon sivuvirtojen hyödyntämiseen ja tilausten pakkaamiseen. Kuljemme kohti nollahukkaa. Haluamme pidentää villatuotteen elinkaarta. Telaketju -hankkeessa kuljimme villatuotteen tekemän matkan eri vaiheineen lampolasta sen elinkaaren loppuun. Elinkaaren visualisoi Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Josefina Yrjölä.
Tuotteen elinkaari kertoo sen valmistuksen eri vaiheet alkaen raaka-aineiden tuottamisesta ja päätyen käytöstä poistamiseen. Jokainen elinkaaren vaihe kuluttaa energiaa ja materiaaleja. Teimme villatuotteen elinkaarimatkan kehittyäksemme tuotesuunnittelussa, kehittääksemme tuotantoa ja nostaaksemme villatuotteen arvostusta. Villatuotteen elinkaari alkaa lampolasta. Villakuidun ominaisuuksiin vaikuttavat lampaiden elinolosuhteet ja kerintä. Villatuotteen elinkaaren kannalta kuidun pituudella on merkitystä, ja ennen kaikkea että eri villalaadut löytävät tarkoituksenmukaisen tuotteen. Lyhyt kuitu lisää karstaushävikkiä ja tekee huopatuotteesta tikkuisen ja nyppyyntyvän, mutta sillekin on paikkansa. Mustalampaaseen raakavilla saapuu usealta kotimaiselta lammastilalta. On ollut ilo vierailla lammastiloilla, tavata villan jalostukseen sitoutuneita lampureita. On ollut tärkeää nähdä tuotteideni raaka-aineen alkuperä. On ollut merkityksellistä ymmärtää kerinnän ja ravinnon merkityksestä kuidun laatuun sekä rakentaa villaista yhteistyötä. Jokaisella laadulla on paikkansa, joka löytyy hyvällä, villaisella yhteistyöllä. Kaunis, puhdas, kehräämöille sopiva villa kasvaa hyvin hoidetussa lampaassa. Villan jalostus on merkittävää työtä.
Kikkaroilla ja kurveilla on merkitystä – villatuotteen tarkoitusta vastaavilla kuidun ominaisuuksilla, valmiin tuotteen hoidolla ja toimivalla muotoilulla villatuotteen elinkaareen voidaan vaikuttaa.
Annetaan matkan jatkua.