Kevätkerinnöistä karstaamoon!

Maaliskuu on alkanut kehräämöllä villavasti – lempeästi, monimuotoisesti, joustavasti, turvallisesti. Auringon kirkkaat säteet ovat viime päivinä jo lämmittäneet ja kuiskailleet kesäunelmia. Kevään lähestymisestä muistuttaa myös Mustalampaan raakavillan varasto. Syyskerintöjen kikkarat ovat karstautuneet huovutusvillaksi, huovutusvilla huopunut huoviksi. Meillä odotellaan kevätkerintöjä.

Kiertotalouden näkökulmia on Mustalampaassa pohdittu villatuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa. Miten villahuopatuotteen elinkaarta voidaan pidentää? Millainen on vastuullinen villatuote? Miten elinkaarinäkökulmat toteutuvat Mustalampaassa? Olemme kehittäneet tuotantoamme näiden kysymysten äärellä. Matkaa on tehty, ja se jatkuu edelleen. Kevätkerintöjen kynnyksellä villan kuljetus lampolasta kehräämölle on jälleen ajankohtainen. Matkat lampolasta kehräämölle ovat usein pitkiä. Villatuotteen elinkaarinäkökulmastakin raakavillan kuljetus kaipaa kehittämistä ja uusia, resursseja säästäviä, joustavia ratkaisuja ja toimintamalleja. Meille Mustalampaaseen parisen tuhatta kiloa raakavillaa saapuu vuosittain sekä lähikylistä että kauempaa – kaukaisimmat villat matkaavat meille muutamien satojen kilometrin päästä. Logistiikassa olisi kehitettävää. Oman villatyöläisyyteni ajan villan meille on tuonut lampuri, tai olen sen itse hakenut. Omiin villanhakumatkoihin on linkittynyt useampi kohde. Keskustelu kuljetuksen ympärillä on alkanut. Villan kanssa työskentelee innovatiivinen, työteliäs porukka. Uskon että ratkaisu löytyy tahtotilalla, hyvällä yhteistyöllä – rakkaudesta villaan.

Villatyöntekijänä pidän henkilökohtaisista kohtaamisista lampureiden kanssa. Hiljalleen koottu villaverkosto on opettanut miten lampaan hoito ja elinolosuhteet vaikuttavat kuidun ominaisuuksiin. Toiveitani on kuultu, yhdessä on opittu. On ilo varata raakavillaa, kun tuntee lampaiden elinolot ja lampurin arvostuksen villaan. On ilo varata raakavillaa, kun voi luottaa laatuun. Verkosto on parhaimmillaan luonut innostavaa yhteistyötä ja villaista kehitystyötä. Yhdessä olemme enemmän.

Meillä vieraili eilen satakuntalainen lampuri mukanaan autollinen suomenlampaan villaa. Ensimmäinen erä on pesty, ja parasta aikaa seuraava erä hautuu väripadassa – satakuntalaisen lampaan villasta mustikaksi.

Ihana villa <3 Annetaan matkan jatkua.