Blogi

Kevätkerinnöistä karstaamoon!

Maaliskuu on alkanut kehräämöllä villavasti – lempeästi, monimuotoisesti, joustavasti, turvallisesti. Auringon kirkkaat säteet ovat viime päivinä jo lämmittäneet ja kuiskailleet kesäunelmia. Kevään lähestymisestä muistuttaa myös Mustalampaan raakavillan varasto. Syyskerintöjen kikkarat ovat karstautuneet huovutusvillaksi, huovutusvilla huopunut huoviksi. Meillä odotellaan kevätkerintöjä.

Kiertotalouden näkökulmia on Mustalampaassa pohdittu villatuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa. Miten villahuopatuotteen elinkaarta voidaan pidentää? Millainen on vastuullinen villatuote? Miten elinkaarinäkökulmat toteutuvat Mustalampaassa? Olemme kehittäneet tuotantoamme näiden kysymysten äärellä. Matkaa on tehty, ja se jatkuu edelleen. Kevätkerintöjen kynnyksellä villan kuljetus lampolasta kehräämölle on jälleen ajankohtainen. Matkat lampolasta kehräämölle ovat usein pitkiä. Villatuotteen elinkaarinäkökulmastakin raakavillan kuljetus kaipaa kehittämistä ja uusia, resursseja säästäviä, joustavia ratkaisuja ja toimintamalleja. Meille Mustalampaaseen parisen tuhatta kiloa raakavillaa saapuu vuosittain sekä lähikylistä että kauempaa – kaukaisimmat villat matkaavat meille muutamien satojen kilometrin päästä. Logistiikassa olisi kehitettävää. Oman villatyöläisyyteni ajan villan meille on tuonut lampuri, tai olen sen itse hakenut. Omiin villanhakumatkoihin on linkittynyt useampi kohde. Keskustelu kuljetuksen ympärillä on alkanut. Villan kanssa työskentelee innovatiivinen, työteliäs porukka. Uskon että ratkaisu löytyy tahtotilalla, hyvällä yhteistyöllä – rakkaudesta villaan.

Villatyöntekijänä pidän henkilökohtaisista kohtaamisista lampureiden kanssa. Hiljalleen koottu villaverkosto on opettanut miten lampaan hoito ja elinolosuhteet vaikuttavat kuidun ominaisuuksiin. Toiveitani on kuultu, yhdessä on opittu. On ilo varata raakavillaa, kun tuntee lampaiden elinolot ja lampurin arvostuksen villaan. On ilo varata raakavillaa, kun voi luottaa laatuun. Verkosto on parhaimmillaan luonut innostavaa yhteistyötä ja villaista kehitystyötä. Yhdessä olemme enemmän.

Meillä vieraili eilen satakuntalainen lampuri mukanaan autollinen suomenlampaan villaa. Ensimmäinen erä on pesty, ja parasta aikaa seuraava erä hautuu väripadassa – satakuntalaisen lampaan villasta mustikaksi.

Ihana villa <3 Annetaan matkan jatkua.

Uniikit kikkarat villatuotteen elinkaaressa

Olen sydämeltäni huovuttaja. Mielestäni villahuopa on ajaton ja toimiva, nykyaikaisen ihmisen pukija ja kodin sisustaja. Lampaanvillakuitu on ominaisuuksiltaan moninainen. Kuidun lajittelulla ja tarkoituksenmukaisella käsittelyllä se toimii monessa tuotteessa ja tehtävässä. Villahuopa on paitsi monipuolinen, toimiva, kaunis ja ylellinen, mutta myös kotimaisesta lampaanvillasta valmistettuna eettinen ja ekologinen. Miltä kotimaisesta lampaanvillasta valmistettu villatuote näyttää elinkaarinäkökulmasta? Millainen on matka? Telaketju -hankkeessa kuljettiin villatuotteen elinkaarimatka. Miksi teimme matkan? Polku näyttää Kehräämö Mustalampaalle seuraavia etappeja ja osoittaa tienviittoja oman tuotannon kehittämisessä. Kuljettu polku on vahvistanut omia askeleita villaisella matkalla sekä syventänyt pitkään jatkunutta rakkautta villaan, uniikkeihin kikkaroihin.
Mitä pidempään olen työskennellyt villakuidun kanssa, sen kiehtovammaksi kikkara muodostuu. Lampaanvillakikkaran kurveilla on merkitystä. Mustalampaassa prosessoidaan raakavillaa keskimäärin 2000 kiloa vuodessa. Tämä määrä koostuu erilaisista villalaaduista. Kiharoilla on merkitystä. Samoin rodulla, villarasvalla ja kuidun pituudella. Jokaisella kikkaralla on paikkansa. Laatu ja ominaisuudet valitaan lopputuotteen mukaan. Meille Mustalampaaseen saapuva raakavilla jalostetaan laadun mukaan huovutusvillaksi, hoitovillaksi sekä erilaisiksi huoviksi aseen piipun puhdistusliinasta esihuopiin ja huopalakkeihin.
Kehräämö Mustalampaan tuotannossa on edistetty villatuotteen kiertotaloutta muutaman vuoden ajan. Kiertotalouden näkökulmia on työstetty villatuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa raaka-aineen valinnasta karstaamon sivuvirtojen hyödyntämiseen ja tilausten pakkaamiseen. Kuljemme kohti nollahukkaa. Haluamme pidentää villatuotteen elinkaarta. Telaketju -hankkeessa kuljimme villatuotteen tekemän matkan eri vaiheineen lampolasta sen elinkaaren loppuun. Elinkaaren visualisoi Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Josefina Yrjölä.
Tuotteen elinkaari kertoo sen valmistuksen eri vaiheet alkaen raaka-aineiden tuottamisesta ja päätyen käytöstä poistamiseen. Jokainen elinkaaren vaihe kuluttaa energiaa ja materiaaleja. Teimme villatuotteen elinkaarimatkan kehittyäksemme tuotesuunnittelussa, kehittääksemme tuotantoa ja nostaaksemme villatuotteen arvostusta. Villatuotteen elinkaari alkaa lampolasta. Villakuidun ominaisuuksiin vaikuttavat lampaiden elinolosuhteet ja kerintä. Villatuotteen elinkaaren kannalta kuidun pituudella on merkitystä, ja ennen kaikkea että eri villalaadut löytävät tarkoituksenmukaisen tuotteen. Lyhyt kuitu lisää karstaushävikkiä ja tekee huopatuotteesta tikkuisen ja nyppyyntyvän, mutta sillekin on paikkansa. Mustalampaaseen raakavilla saapuu usealta kotimaiselta lammastilalta. On ollut ilo vierailla lammastiloilla, tavata villan jalostukseen sitoutuneita lampureita. On ollut tärkeää nähdä tuotteideni raaka-aineen alkuperä. On ollut merkityksellistä ymmärtää kerinnän ja ravinnon merkityksestä kuidun laatuun sekä rakentaa villaista yhteistyötä. Jokaisella laadulla on paikkansa, joka löytyy hyvällä, villaisella yhteistyöllä. Kaunis, puhdas, kehräämöille sopiva villa kasvaa hyvin hoidetussa lampaassa. Villan jalostus on merkittävää työtä.
Kikkaroilla ja kurveilla on merkitystä – villatuotteen tarkoitusta vastaavilla kuidun ominaisuuksilla, valmiin tuotteen hoidolla ja toimivalla muotoilulla villatuotteen elinkaareen voidaan vaikuttaa.
Annetaan matkan jatkua.

HUOPAfestarit: varaa paikka kurssille viimeistään 3.9. ⭐️

Kursseille ilmoittautuminen 3.9.  mennessä Mustalampaan verkkokaupassa www.huovutusvilla.fi ⭐️

Kurssit lauantaina 5.9.

Huovutetaan hattu tai tossut klo 9-13, 62€
Pienet kolmiulotteiset eläinhahmot klo 9-12, 42€
Huopataulun pohjan valmistaminen ja akvarellimaalaus klo 15-18, 72€

Kurssit sunnuntaina 6.9.
Alpakanvilla tutuksi klo 9-11, 25€
Neulahuovutettu taulu klo 9-12, 70€
Wild Nordic Naturen Mystiset pöllöt klo 13-16, 46€

HUOPAfestarit Leineperin ruukilla 5.-6.9.2020

Villa valloittaa Leineperin Ruukilla 5.-6.9. ✨✨ Kurssien lisäksi alueen käsityöläismökeissä ja Infon tallissa on moninaisia huopaisia popupeja, joihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon ja piipahtaa voi itselle sopivaan aikaan pienellä materiaalimaksulla ✨✨ popupien aikataulu ja maksut julkaistaan elokuun loppuun mennessä ✨✨ valoisa, moninainen, huikea huopa ✨✨

 

Mustalammas 23.3.-13.4.2020

Mustalammas toimii ajalla 23.3.-13.4.2020:

  • Verkkokauppa palvelee 24/7
  • Rahtikarstauksessa on kahden kuukauden jono. Villaa voi toimittaa normaaliin tapaan. Tarkemmin aikataulua voi tiedustella sähköpostilla kehraamo@kehraamomustalammas.fi tai puh. 044 231 7961.
  • PORIN KESKUSTAN ALUEELLA MAKSUTON KOTIINKULJETUS: tee ostos verkkokaupassa, valitse toimitustavaksi ”Nouto kehräämöltä”. Soitamme sinulle kun tilaus on valmis, sovitaan toimitusaika.
  • Tehtaanmyymälä on avoinna vain sopimuksen mukaan.