Kuitujen estetiikkaa ja rakentamista

Kulunut vuosi on ollut Mustalampaassa rakentamisen ja kehittämisen vuosi. Meillä on tehty töitä kiertovillan parissa Jatkumo -sivuvirta design kehittämishankkeessa. Hanketta on toteutettu EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman tukemana. Hankkeen tavoitteita työstetään meillä vielä alkavan vuoden kevään.

Vuoden alussa meillä käärittiin hihat ja aloitettiin Mustalampaan kehruukoneiden kunnostaminen ja valmistaminen langanvalmistukseen. Kehruukoneet siirrettiin Villaverstaalta Leineperin ruukin kauniiseen meijerirakennukseen. Samassa tilassa toimii Mustalampaan ja Luonnonlankojen tyylikäs Villapuoti Jäärä. Kehruukoneiden siirron myötä meillä Villaverstaalla tehtiin karstaamon tuotannon vaiheita selkeyttäviä muutoksia. Huovutusvillan varasto kasvoi, ja ateljee, tila Mustalammas design villahuopamalliston luomiselle sai alkunsa.

Jatkumo -sivuvirta design hankkeessa olemme hypistelleet kiertovillaa ja omaa sivuvirtaamme, ja tarkastelleet niiden käyttökohteita ja mahdollisuuksia tuotteen elinkaaren näkökulmat huomioiden. Millainen materiaalin prosessointi on tuotannossa tarkoituksenmukainen? Miten ratkaisemme kiertovillan estetiikkaan liittyvät kysymykset? OIemme hypänneet laatikon ulkopuolelle, kuunnelleet, keränneet näkökulmia, arvostaneet poikkitieteellisyyttä ja kokeilleet ennakkoluulottomasti. Kehitystyö on inspiroivaa ja koukuttavaa. Ensi vuonna saamme jakaa kokemuksiamme kanssanne ja esitellä hankkeen tuloksia.

Kotimainen lampaanvilla on mitä hienoin raaka-aine. Se on perinteinen, pysyvä, turvallinen, helppohoitoinen ja hyvin ajankohtainen. Villa on toimiva nykyaikaisen ihmisen ja kodin pukija.

Toivon, että opimme arvostamaan tekstiilejä. Hankitaan laadukkaita lempijuttuja, jotka kestävät aikaa. Huolletaan, korjataan ja arvostetaan. Toivon meille sydämen viisautta ja lempeyttä kaikkiin kohtaamisiin. Pidetään huolta.

Tänäkin vuonna on ollut ilo ja kunnia tehdä töitä villan ja villaihmisten kanssa. Kiitos kaikista kohtaamisista villapolulla. Lempeää, arvostettua uutta vuotta!